El sector agroecològic protagonitza la nova sessió dels Espais d’Acció Col·lectiva de Mas Carandell

14/12/2023

Mas Carandell va acollir fa uns dies la segona sessió dels Espais d’Acció Col·lectiva d’enguany, centrada en el sector agroecològic. Els Espais d’Acció Col·lectiva són trobades periòdiques amb diferents sectors de l’economia local per realitzar una diagnosi de necessitats, definir reptes i cocrear estratègies pel desenvolupament, l’ocupació i la formació professional en l’àmbit en qüestió.

L’inici de la sessió dedicada al sector agrari comptà el regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, qui va destacar el coneixement i experiència de les persones participants per facilitar l’elaboració de propostes operatives que ajudin el sector a avançar, i va deixar palès el seu compromís amb l’impuls de mesures formatives i de foment de l’ocupació al sector primari, clau al territori.

Van participar en aquesta trobada representants de l’Oficina Comarcal del Baix Camp, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, de CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, i diferents productors i productores del Col·lectiu Eixarcolant, l’Associació Manou d’Alforja, la Fundació Espigoladors i membres del sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya.

A partir d’una relació de reptes de futur pel sector, es van seleccionar els més rellevants pel conjunt d’assistents: 

  • el relleu generacional i accés a la terra, 

  • la cooperació entre persones i empreses productores, 

  • l’ús eficient dels recursos, i 

  • la innovació en la producció i l’alimentació. 

Posteriorment, es van treballar propostes per abordar cadascun dels 4 reptes,  com per exemple, reimpulsar el Banc de Terres del Consell Comarcal, fer campanyes per sensibilitzar del valor de la petita pagesia, dinamitzar una xarxa de productors locals i crear un banc de recursos compartits, fer formació multidisciplinar (cooperativisme, associacionisme, habilitats complementàries, noves pràctiques agràries,...), recuperar varietats tradicionals i autòctones, adaptar la normativa i burocràcia a pràctiques innovadores de producció agrària i establir un conveni públic per generar fons econòmics i donar liquiditat als projectes agraris locals, entre d’altres.

El sector destaca la importància de la col·laboració entre administracions i productors i fa una valoració positiva de la iniciativa com a punt de partida per dur a terme accions amb l’objectiu de reactivar-lo.

A primers d’any es preveu un nou Espai d’Acció Col·lectiva, que tindrà les Indústries agroalimentàries com a eix. Per participar-hi com a representant del sector cal adreçar-se a Mas Carandell, al correu a [email protected], o bé, trucar al 977 010 850.

Els Espais d'Acció Col·lectiva s'inclouen en el Pla d'Acció 2021-2023 de l'Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d'Ocupació de Reus. Són subvencionats pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i cofinançats pel Ministerio de Trabajo y Economía Social - Servei Públic d'Ocupació Estatal, en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.