Mas Carandell inicia, amb el sector del metall, les trobades dels Espais d’Acció Col·lectiva

22/11/2023

Mas Carandell inicia una ronda de trobades amb els sectors econòmics en el marc dels Espais d’Acció Col·lectiva. Aquests espais de trobada i cocreació, tenen per objectiu diagnosticar problemàtiques, definir reptes i potenciar projectes estratègics que tinguin impacte en la generació d’ocupació, la formació i l’impuls socioeconòmic, tant a nivell de Reus com del territori més proper. La primera trobada es va fer fa uns dies amb el sector del metall, per continuar properament amb el sector primari i les indústries alimentàries.

Van participar en la sessió representants de les empreses Ascensors Omega, Indústries Teixidó, Indauto Subministres Industrials, Schutz Iberica, Tecnolama, Tallers Metal·lúrgics Reus, Industrias Preciber, de l'Associació d'empreses del metall de la província de Tarragona i de l'Institut Domènech i Muntaner. Totes elles relacionades directament amb la fabricació mecànica, l'electricitat i l'electrònica, i les instal·lacions i el manteniment; sectors bàsics en l'activitat econòmica per la seva transversalitat i, segons posen de manifest des del propi sector, en moltes ocasions desconeguts per al públic en general.

Al llarg de la trobada es va posar de manifest la manca de professionals especialitzats al sector, tot i ser un sector punter i estratègic al territori, amb empreses pioneres en la participació i col·laboració amb la FP dual i els centres formatius.

Des del sector, posen de manifest el seu protagonisme en la transició energètica i com això influeix en l'alta demanda de personal que tenen, degut al creixement de les empreses i en contraposició a la davallada de persones interessades en treballar-hi, entre altres factors, pel desconeixement del propi sector i de les oportunitats laborals que els pot oferir.  En la trobada es va fer palesa la necessitat de donar a conèixer la realitat d’aquest àmbit econòmic per fer-lo més atractiu a altres públics com les dones o les persones que es volen requalificar.

En la sessió es van tractar també els factors que influiran en el repte d'adequar la formació a les transformacions de futur immediat del sector, accions per incorporar perfils femenins, la millora i adequació de l'oferta formativa o la taxa de reposició a les empreses sigui per jubilació o per creixement.

El regidor d'Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats ha explicat que "des de Mas Carandell acompanyem els sectors productius en les necessitats que planteja el mercat laboral i les oportunitats que poden oferir a la població. Ens trobem en un moment que sectors com el del metall requereixen un volum important de mà d'obra qualificada. Aquestes empreses -en la línia de la Formació Professional Dual- tenen la voluntat d'oferir formació i, a la vegada, un lloc de feina, amb unes condicions econòmiques òptimes que la gran majoria de la població desconeix. Aquests sectors ofereixen formació i feina de qualitat, i des de l'administració hem de facilitar formacions en aquests àmbits econòmics".

Els Espais d'Acció Col·lectiva s'inclouen en el Pla d'Acció 2021-2023 de l'Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d'Ocupació de Reus. Aquesta és una acció subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i cofinançada pel Ministerio de Trabajo y Economía Social - Servei Públic d'Ocupació Estatal, en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Les entitats, empreses i professionals que tinguin interès en els Espais d'Acció Col·lectiva, es poden adreçar a Mas Carandell, enviant un correu a [email protected], o bé, trucant al telèfon 977 010 850.