Reus i Tarragona impulsen el projecte formatiu Techtalent per afavorir l'ocupabilitat de les persones joves

04/12/2023

L’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Tarragona, el Clúster TIC Catalunya Sud (que és una associació empresarial de referència al sector), la Fundació Esplai (una entitat social experta en la gestió de projectes similars en relació amb el sector TIC i amb solidesa demostrada en la gestió d’accions formatives subvencionades) i Global Education Techma Business School (una empresa de formació que disposa d'un lligam molt directe amb les empreses tecnològiques de diversa mida al territori) posen en marxa el projecte Techtalent. Un projecte que consisteix a acompanyar les persones joves participants en la definició d'itineraris professionals dins del sector de la informàtica, mitjançant un programa formatiu de reorientació de trajectòries. L’objectiu és reorientar la trajectòria professional de joves en atur.

Tant l’Ajuntament de Reus com el de Tarragona es faran càrrec de la part d’orientació laboral d’aquest curs, a través de l'IMFE Mas Carandell i Tarragona Impulsa. Aquest programa formatiu està adreçat a persones de 18 a 29 anys al voltant del sector de la informàtica. La formació disposa de 30 places i conté un programa de 576 hores. Aquesta actuació està promoguda i impulsada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

El regidor d’Empresa, Formació i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Óscar Subirats, ha posat de manifest “la importància d’establir estratègies territorials en l’ocupació”. Subirats ha afegit que “l’objectiu és poder promoure una formació específica per donar sortida a joves en atur a trobar el seu projecte de vida”.

Per la seva banda, la consellera de Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha remarcat “el treball en xarxa dels diferents agents per afavorir l’ocupabilitat dels joves i respondre les necessitats de les empreses”. I ha afegit: “Volem donar una dimensió territorial, per això comptem amb la implicació simultània de les ciutats que són capital de les comarques més importants del Camp de Tarragona, com és Tarragona i Reus”.

Per la seva part,  el director de l’àrea de Formación y Empleo de la Fundació Esplai ha remarcat que projectes com aquest compleixen moltes de les polítiques europees. “Es tracta de teixir aliances estratègiques  en allò que necessitem per assolir grans reptes”. En la mateixa línia s’ha expressat el director del Clúster TICsud, Sergi Novo, en considerar que Techtalent és un programa ambiciós perquè permet convertir-nos en referents en el sector TIC per al desenvolupament territorial del Camp de Tarragona. Aquest projecte no només és un programa de formació, professionalització i ocupació. És un programa de Desenvolupament Econòmic i Local.

Finalment, la directora de màrqueting i comunicació de Techma Business School, Àngels Garcia, ha senyalat que “hi havia una mancança en formació especialitzada que el territori ha sabut aprofitar. Aquesta és una oportunitat única pel territori”.

Més informació del projecte

Per afavorir la inserció, el programa formatiu incorpora els continguts de la família informàtica (IFCD) més demandats per les empreses, amb una part introductòria i una especialitzada, així com també en competències transversals.

INFORMACIÓ DETALLADA DEL PROJECTE

COL.LECTIU DESTINATARI

30 persones joves d'entre 18 i 29 anys d'edat

 • 15 un grup Tarragona

 • 15 un grup a Reus

 • 80% mínim en situació d'atur (DONO).

 • 20% màxim inscrites a les OTG per a millora d'ocupació.

Altres característiques

 • Prioritàriament persones en procés de reorientació de les seves trajectòries professionals (també pot entrar com a participants alguna persona que ja tingui coneixements de programació informàtica, però no és necessari).

 • Prioritàriament dones, atès que és un sector que presenta un gran desequilibri de gènere que incideix de forma molt negativa en les seves potencialitats de creixement (però també s'adreça a homes).

 • Prioritàriament persones amb estudis postobligatoris, no necessàriament en el sector tecnològic (poden ser estudiants universitaris, persones amb estudis superiors sense sortida professional, preinscrits/es sense plaça a CFGS d'informàtica o altres especialitats d'FP... )

En tot cas, prima l'interès pel sector i per l'especialitat formativa, així com la voluntat/necessitat de reprofessionalització. 

ACTUACIONS ADREÇADES AL GRUP DE PARTICIPANTS

 • TUTORIA des de data 01/01/2024 fins a 31/12/2024 

 • FORMACIÓ des de data 29/01/2024 fins a 12/07/2024 (orientativament)

 • FOMENT DE LA INSERCIÓ, des de data 15/07/2024 fins a 31/12/2024 (orientativament)

DESCRIPCIÓ DETALLADA DE LES ACTUACIONS

FORMACIÓ (576 hores)

 • Formació professionalitzadora (reskilling) – 480 hores

220h  IFCD0025 -Fonaments de programació amb HTML, CSS i Javascript - CARÀCTER INTRODUCTORI

260h  IFCD0021 - Fullstack Júnior Web Developer amb Java - ESPECIALITZACIÓ ("BOOT CAMP")

 1. Formació transversal i complementària (soft skills) – 96 hores

36h  FCOO07 - Formació en Competències Personals per a l'Ocupació

20h  ADGD149PO - Habilitats Socials: Comunicació, Intel.ligència Emocional i Treball en Equip

10h  FCOO03 - Inserció laboral, sensibilització mediambiental i en la igualtat de gènere

30h  FCOS02 - Curs Bàsic de Prevenció de Riscos Laborals

SUPORT A LA PROFESSIONALITZACIÓ

 • 2 Tècnics/ques d'Inserció Professional (1 Reus, 1 Tarragon) acompanyarà les persones participants en el seu desenvolupament professional en relació amb el sector (diferents accions: suport a l'acció formativa, visites a empreses, workshops...etc). 

 • 2 entitats del sector (Clúster TIC Catalunya Sud, Global Education Techma Business School), promouran la inserció professional de les persones participants

ENTITATS QUE GESTIONARAN EL PROJECTE

TUTORIA

.         Ajuntament de Tarragona - 1 grup de 15 participants

·         IMFE Mas Carandell - 1 grup de 15 participants

FORMACIÓ

·         Fundación Esplai - 2 grups de 15 alumnes (Grup Tarragona i grup Reus)

PROSPECCIÓ

·         Clúster TIC Catalunay Sud - Prospecció per als 2 grups  (Tarragona, Reus)

·         Techma Business School - Prospecció per als 2 grups (Tarragona, Reus)

SELECCIÓ DE PARTICIPANTS 

Inscripció:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSKIcjc-lL04XrvuQLng6XgIeBzLjHOCE6M4twvTRsILAaAw/viewform